čtvrtek 31. srpna 2006

Bolestný růženec

Krátké zamyšlení nad tajemstvími bolestného růžence. 

         1.         Ježíš, který se pro nás krví potil
Kristus  dosahuje plného poznání věcí, nemá strach ze smrti, není mu úzko z bolesti, ale z toho jak hříšní mohou být lidé. Dokonale vidí vše čím zarmucují a odmítají lásku Boží. On však je ochoten sám sebe obětovat. Co dokáži obětovat já?

         2.         Ježíš, který byl pro nás bičován
Ježíš, pravý Bůh a pravý Člověk, zakouší poznání lidství. Ví, že k životu v těle patří bolest a tato bolest zasahuje celé jeho tělo. On však je pln radosti, protože plní úkol pro který přišel na svět. Má radost, že jeho smrt a utrpení může spasit právě všechny ty, kteří mu ubližují. Dokáži mít radost i z utrpení, když se v něm mohu stávat podobným Kristu?

         3.         Ježíš, který byl pro nás trním korunován
Vše co je v nás dobré, přichází od Boha, vyvěrá to v nitru nás samotných. Všechny zlé myšlenky do nás vstupují zvenčí. Pánova trnová koruna je symbolem všech špatných myšlenek, ale my máme oporu v jednom. Totiž v tom, že jim nemusíme podléhat, jsem svobodni a i když pociťujeme bolest, nemusí nás zlé myšlenky ovládat. Kristus vstal a šel dál a co my, máme opravdu ochotu vždy vítězit nad zlem?

         4.         Ježíš, který pro nás nesl těžký kříž
Každý z nás si v životě nese svůj kříž, žádný však není těžší než jaký bychom byli schopni unést. Ten jediný, opravdu těžký se všemi hříchy odnáší Pán Ježíš. Každou mši při eucharistické modlitbě je znovu na cestě, umírá  a vstává z mrtvých. To vše pro svou lásku ke každému z nás. Jak často za to Pánu děkuji?

         5.         Ježíš, který byl pro nás ukřižován
Bůh a Pán přijal na sebe podřízenost služebníka všech lidí. Dal sám sebe za život všech lidí, dobrých i zlých, aby každý mohl mít naději. Nerozlišoval mezi lidmi, protože všechny miloval do krajnosti, i ty kteří ho tupili, vraždili a posmívali se mu. Co jsem ochoten unést já, abych stále miloval své bližní, není to málo?

Žádné komentáře:

Okomentovat