pátek 1. září 2006

Radostný růženec

Krátké zamyšlení nad tajemstvími radostného růžence. 

1.                        Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala
Duch svatý i dnes působí ve světě. Maria byla bez hříchů a vášní byla tedy zvláštním způsobem disponována ke spolupráci s Ním. Dnes máme tendenci tuto skutečnost vnímat jako zázrak. Tato tendence je oprávněná, ale zapomínáme, že nemenší zázraky se dějí, když se Dechu Nejvyššího otevřeme i my. I v nás je započnuta ekonomie spásy. Jsem ochoten přijmout vanutí Ducha?

2.                        Ježíš, s kterým jsi Alžbětu navštívila
Bůh v životě člověka není pasivní, již svatý Pavel píše, že se strom pozná po ovoci. I my jsme prostřednictvím Ducha svatého volání k zvláštní činnosti - modlitbě. Modlitbě života, která spočívá nejen v ústním projevu, ale také v celkovém postoji člověka, jeho konání dobrých skutků, ... Modlím se neustále?

3.                        Ježíš, kterého jsi v Betlémě porodila
Bůh přichází na svět malý, bezbranný. Je pln pokory a chudoby a právě proto je v něm plnost Ducha svatého. I my si máme uvědomovat, že se musíme umenšit, aby On mohl vyrůst. Jen maličcí jsou schopni dělat velké věci, věci které jsou velké v Božích očích. Umím být maličký? 

4.                        Ježíš, kterého jsi v chrámě obětovala
Kristus byl zákon a podřídil se mu. Ukázal nám cestu spásy. Jestliže on, Bůh a člověk se vložil od rukou Otce, oč více to máme dělat my. Naučme se odevzdávat do Boží náruče. Pak budeme jako strom zasazený u vody a budeme moci nést ovoce stále a vytrvale. Jsem ochotný Bohu důvěřovat?

5.                        Ježíš, kterého jsi v chrámě nalezla
Maria nalezla Krista v chrámě. V místě kde přebývá Bůh zvláštním způsobem. I my jsme chrámy Boží, protože přijímáme Krista v eucharistii. Stáváme se tedy svatostánky a svůj vnitřní oltář k modlitbě oběti Kristu rozkládáme kdykoli se začneme modlit. Můžeme se řídit heslem Delfské věštírny: „Poznej sám sebe", protože naše přirozenost je Kristus. Co hledám v chrámu své duše?

Žádné komentáře:

Okomentovat