pátek 14. dubna 2006

Boží vyvolení

Vezmu vás z pronárodů, shromáždím vás ze všech zemí a přivedu vás do vaší země. Pokropím vás čistou vodou a budete očištěni; očistím vás ode všech vašich nečistot a ode všech vašich hnusných model. A dám vám nové srdce a do nitra vám vložím nového ducha. Odstraním z vašeho těla srdce kamenné a dám vám srdce z masa. Vložím vám do nitra svého ducha; učiním, že se budete řídit mými nařízeními, zachovávat moje řády a jednat podle nich. Pak budete sídlit v zemi, kterou jsem dal vašim otcům, budete mým lidem a já vám budu Bohem. Zachráním vás ze všech vašich nečistot, přivolám obilí a rozhojním je a nedopustím na vás hlad. Ezechiel 36,24-29

 

Toto působivé čtení pronáší prorok Ezechiel ve chvíli, kdy je celí židovský národ v hluboké krizi. Nemá svobodu, nemůže oslavovat Boha a žije ve vědomí hříchu. Do tohoto prostředí zaznívají slova z třicáté šesté kapitoly naivně a až snílkovsky.

Bůh však je všemocný a dává Izraelitům svobodu a volnost. Také nás si Hospodin vyvolil aby nás vysvobodil z otroctví hříchu. Velikonoce jsou slavností křtu, dříve to byl také okamžik návratu hříšníků. Kristus si nás vyvolil a shromáždil e své církvi a pokropil nás nejen křestní vodou, aby nás očistil ze hříchu, ale i Duchem svatým aby z nás udělal své kněze, vykoupený lid, Boží syny a dcery.

Náš Pán nás chce vykoupit, ale k tomu potřebuje náš souhlas. Naše svobodné rozhodnutí se, že chceme být Kristovy. Bez tohoto rozhodnutí nás Bůh nemůže a nechce do ničeho nutit. Nabízí nám, abychom se očistili ode všech špatností, nečistot a překážek, které brání naší lásce aby propukla na plno.

Když se tak rozhodneme, Nejvyšší z nás udělá zcela nové bytosti, dá naším životům smysl a naději, udělá z nás lidi, kteří budou obdařeni plností lidství. Nové srdce není jen symbolické vyjádření našeho rozhodnutí, ale reálná událost, která vede k naší spáse, skrze toto srdce budeme moci žít s Bohem i v Církvi svaté. Právě velikonoce jsou okamžikem velké radosti. Můžeme při nich získat novou naději na život věčný.

Pokud budeme mít zájem obdaří nás Pán dostatečným množstvím darů a milostí k tomu, abychom žili podle přikázání, které nám z lásky dal. Hřích není porušením desatera, ale vědomé a dobrovolné zřeknutí se Boží lásky. Je to ne Bohu a jeho milující náruči.

Kristus ustanovil svou snoubenku jako místo ve kterém se mohou všichni kdo byli pokropeni a dostali nové srdce shromáždit, žít a slavit eucharistii. Právě v ní se nám ukazuje nejdokonalejším způsobem Boží láska k nám. Když ji budeme přijímat s opravdovou důvěrou a pokorou, nikdy nebudeme mít nedostatek čehokoli co bychom potřebovali na cestě ke spáse.

Děkujme Bohu za všechny dary a milosrdenství, kterými nás obdařil a nechme ho jednat, vždyť On je náš Pán.

Žádné komentáře:

Okomentovat