sobota 17. června 2006

Andělé

... a proč je nechápeme

Slovo anděl pochází z řečtiny a znamená posel. Je to tedy bezpohlavní bytost, která disponuje větší moudrostí než člověk, stojí mimo čas a prostor a může působit na naše emoce. Každý z nás má svého vlastního anděla, který bude naším obhájcem posledního soudu.

            Bůh stvořil tyto anděly, aby nám dal nějaký ukazatel k cestě do nebeského království. Bůh nám tedy dává průvodce, který je nám stále nablízku a který je současně u Boha. To je hlavní důvod, proč prostřednictvím anděla provozovat modlitbu k Pánu. On nás výborně zná a je osobně interesován v této modlitbě.

            Je ho tedy možno chápat jako přítele a tak je k němu nutno přistupovat. Když chceme žít kvalitní duchovní život, není snad snazší cesta, než se s přátelit se svým andělem. Přijmout ho do svého života naučit se s ním spolupracovat. Právě on s námi slaví mši svatou daleko dokonaleji, než kterýkoli duchovní průvodce.

            Někdy máme problémy se zjeveními. Zdají se nám iracionální a nechápeme, proč by se měli dít právě nám. Zde je nutné užít několik pravidel. Tím prvním je netoužit po zjevení. Když postavíme zjevení jako cíl, můžeme si být téměř jisti, že k dobrému nepovedou. Dále je to způsob rozlišování duchů. Když myšlenka směřuje k dobrému, nedá se zabít či odehnat, stale se vrací, Bůh je trpělivý, ale zlé myšlenky a zjevení, když je odmítneme zmizí. K rozpoznání zjevení je možné použít orgán vnitřního zraku, tedy to, co v naší duši zůstalo Božího, to co není zkaženo hříchem.

            V čem spočívá náš problém s anděly? Zřejmě v tom, že nedokážeme přijmout skutečnost, že Bůh nás má rád a stará se o nás, máme stále představu boha, jako velkého hodináře  a představu o sobě, jako samostatně jdoucího subjektu k Bohu. Bůh nám dává anděla, abychom mohli vytvořit to nejmenší a nejtěsnější společenství a taky  byli schopni pochopit, že Bůh nás volá k lásce ve společenství a chůzi po cestě ke Kristu.

5 komentářů:

  1. S clankem naprosto souhlasim, akorat nevim, jak me muze ovlivnovat, nebo jak ke me muze mluvit?

    OdpovědětVymazat
  2. Mluvit může být i bez uvozovek. Hovořit k nám mohoü pocity, událostmi, prostřednictvím lidí, nebo i slovy.
    Bůh má mnoho cest a náš jediný problém zpočívá v tom, že je nejsme ochotni přijmout.

    OdpovědětVymazat
  3. tak je to tedy otazka akorat naseho vnimani vuci temto podnetum. asi na tom neco bude.. jinak si nemyslim, ze by jsme nechteli prijmout cestu, ale spis ji nedokazeme najit, nebo po ni jit..

    OdpovědětVymazat
  4. Tento problém je v našem duchovním životě. Boha můžeme, stejně jako anděla, vnímat jen čistým srdcem, tedy nejen když jseme po zpovědi, ale současně, když nejsme na hříších závislí. Když to dakážeme a budeme chtít, tak k nám bude Pán promlouvat často i rád a mi ho dokonce uslyšíme!

    OdpovědětVymazat