pátek 30. června 2006

Desatero

Rozbor Desatera pro 6.-9. třídu ZŠ možná trochu netradičním pohledem...
  1. V jednoho Boha věřit budeš
    Toto přikázání nám neoznamuje jen logickou skutečnost, že bez víry v Boha s ním nemůžeme tvořit společenství, ale také že jsme ochotni ho postavit až na samotný vrchol žebříčku hodnot. Musíme s ním takříkajíc počítat v našem každodenním životě.
  2. Nevezmeš jméno Boží nadarmo
    To znamená, že si Boha máme vážit pro to že je, pro jeho dokonalost a lásku k nám. Máme s ním mít opravdový a živý vztah, který má dávat smysl celému našemu životu.
  3. Pomni abys den sváteční světil
    Víra má být radostná. Právě nedělní den by měl vytvořit prostor pro radostnou oslavu Kristovy Velikonoční oběti. Právě tento den dáváme Pánu jako poděkování za to, že dal našim životům smysl. Říkáme, že jsme schopni a ochotni něco pro něj obětovat.
  4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.
    Právě prostřednictvím rodičů dám byl dán dar života, už jen tato skutečnost nás má vést k tomu abychom si jich vážili (nikoli je poslouchali!!). Je to jediné přikázání, které nám již zde na zemi slibuje zvláštní dary a milosti.
  5. Nezabiješ
    Mnělo by být naší povinností brát dar života vážně. Bůh nám dal život jako čas a prostor pro lásku, umění, radost,… A nám nepřísluší si jej krátit či poškozovat.
  6. Nesesmilníš
    Toto přikázání se týká přijetí sebe sama. Při křtu jsme byli stvořeni jako děti Boží, které mají toužit po vytvoření dokonalé lásky jak lidské, tak Boží.
  7. Nepokradeš
    Člověk dostal dar hospodařit s dary od Pána. Každý by se měl o všechny své hmotné i nehmotné dary starat zodpovědně a svědomitě. Současně však nesmí usilovat o to, aby svůj majetek rozšířil tak, aby poškodil svého bližního.
  8. Nepromluvíš křivého svědectví
    Bůh je pravda. I my máme usilovat o to, abychom se mu co nejvíce podobali. Musíme tak pravdu nejen říkat, ale také hledat.  Bůh je také láska. A my máme milovat všechny kolem sebe. Dokonale a upřímně.
  9. Nepožádáš manželky bližního svého
    Manželský vztah mezi mužem a ženou je předmětem naplnění božího přikázání lásky. Je to nejdokonalejší způsob lidské lásky a člověk nemá právo nato ho přerušovat a rozbíjet.
  10. Aniž požádáš statku jeho
    Každý dostává od Boha určité dary, ale i milosti a zkoušky. V případě že toužíme po majetku svého bližního, znamená to, že jsme nepřijali do svého života Boží lásku a nepřijali sami sebe.  Každý máme jedinečný život a máme ho prožívat s plně a radostně s vědomím milovaných Božích dětí.

2 komentáře:

  1. Podotkl bych, že je zde jeden naprosto zásadní problém, který bohužel v církvi přetrvává už od dob sv. Augustina.
    Toto zde rozebírané znění desatera totiž není pravdivé! Nechápu, proč se do dnešních dnů neustále v katolické církvi vychází výhradně z tohoto NEBIBLICKÉHO znění, které nemá nikde v celé Bibli pražádného opodstatnění (srv. skutečné Desatero v Exodus 20:1 a znovu opakované v Deuteronomiu 5:6). Navíc v Dt 5:22 Desatero končí vážnými slovy: \"Tato slova mluvil Hospodin k celému vašemu shromáždění na hoře zprostředku ohně, oblaku a mrákoty mocným hlasem a víc nepřipojil\". Ano, správně, \"a víc nepřipojil!\"
    A my nejenže připojujeme, ale přímo měníme celé znění, smysl a dokonce jsme jedno přikázání vygumovali (přikázání 2.) a aby jich pak nezůstalo jen devět, další přikázání jsme přidali tím, že jsme rozdělili původní 10. na dvě (9. a 10.). Vím, že se s tím v současnosti nedá u nás v katolické církvi dělat vůbec nic, ale pokládal bych za rozumné tento rozdíl alespoň zdůrazňovat a vysvětlovat již malým dětem, aby pak v dospělosti nemusely s hrůzou zjišťovat, že po léta nežijí až tak úplně dle slova Božího! (Že toto nebiblické znění Desatera vede kromě jiného přinejmenším k zamlžení celého jeho smyslu, je myslím při podrobném prostudování obou znění každému zjevné). L. P. Švančara

    OdpovědětVymazat
  2. Svou reakci uvedu v samostatném článku.

    OdpovědětVymazat