středa 20. prosince 2006

Andělé kolem nás

Díváme se kolem sebe pořádně?!

Andělé jsou zvláštní bytosti, které Pán stvořil nejen pro sebe, ale také pro nás lidi, aby nám ukazovali to co by našim očím zůstalo skryté, a bylo by to škoda. Těch možností je nepřeberné množství. Může to být krásný východ slunce, když nám ujede spoj do školy, setkání s žebrákem v kostele, nebo jen obyčejná procházka parkem při které si člověk uvědomí krásu Božího stvoření.

Anděl nemůže ovlivňovat naše smýšlení či chování, co však ovlivňovat může jsou naše city, emoce. Právě onen západ slunce, žebrák či procházka jsou události, které nám nedávají přímý rozumový vjem (pokud neděláme sociologický průzkum nebo nejsme pochybní přírodovědci), ale vjem citový. Je to protože každý člověk je ze své podstaty umělec, tedy ten kdo umění tvoří i vnímá. Umění není nic jiného než dokonalá hra na naše city a to andělé umí dokonale.

Dělají vše proto, aby naše stereotypní životy, které jsou mnohdy přesyceny běžnými věcmi, se stali neobyčejnými a nevšedními, protože se na svět začneme dívat jinak. Jakoby na chvíli opustíme naši skořápku exaktnosti a necháme se unášet krásou stvoří najednou si uvědomíme, že je tu s námi Bůh.

Vypadá to jako kdyby byl Bůh také umělcem. A pokud se podíváme na ikony, obrazy do nebe, nemůžeme mít sebemenší pochybnost, každý obraz Boha – ať již požitek smyslový, ikonostas v chrámě či každý člověk jsou malovány štětcem vedeným Duchem Božím. Proto je svět krásný a my můžeme oslavovat Pána i jinak než jen traktáty a studiemi, máme dar tvořit umění a právě v tom jsme Bohu velmi podobní.

Člověk by měl být jako diamant, odrážet to co ho převyšuje, Boha. A to nás učí Ti andělé z ikon, proto jsou v předklonu a ukazují na n1ěco vyššího než jsme my sami. Oni jsou poslové toho jak má vypadat krása. Ne ta pomíjivá, ale věčná, která má hodnotu pro věčnost. Svatý Augustin říká resolutně, že Anděl je v prvé řadě název úkolu. A tak se nebojme poukazovat také výš, odrážet Boha a hledat a nacházet krásu, protože pak náš život bude mít smysl i pro ostatní, staneme se anděly tohoto světa.

Kde je tedy hledat a jak je poznávat, to mohou být otázky, které nás tíží a trápí. První nutnou skutečností je to abychom přestali stále jen hledět na sebe, abychom se dali vést Duchem Svatým, neboť on je nejlepším učitelem a pak pro nás nebude problém nacházet anděly všude kolem nás, protože jich zde rozhodně není poskromnu a my tak můžeme jen děkovat Pánu, že na nás nešetřil, protože jinak by naše víra byla je n těžkým intelektuálním bojem, který bychom mohli jen obtížně vybojovat pro život věčný.

Žádné komentáře:

Okomentovat