pondělí 6. března 2006

Kulturní podmíněnost PS

Jako klestěné věříme, že se Bůh zjevuje lidem skrze Bibli, knihy Písma svatého pak napsali lidé, kteří byli ovlivněni Duchem svatým.

Tito lidé však nic neztratili na svém lidství, ale měli dar setkání, a to setkání bytostného. Jejich díla jsou pak dílem Ducha svatého, ale používají vlastní vyjadřovací prostředky (srovnej jazyk Iz a Jer) a vlastní obrazy patřící k příslušné době (Středoevropan fíkovník vidí pouze na dovolené, ale pro židy je to tak běžný strom, jako pro nás třeba jabloň). Bible je díky působení Božího dechu stále aktuální a každý člověk v ní může najít mnoho zajímavého pro sebe a svůj život, nesmí však zapomínat, že Bible je zobrazuje Hospodina jako toho kdo se dějinně projevuje: je to ten, který převedl Izraelity přes Rákosové moře, porazil nepřátele, dal Mojžíšovi Desatero... Ale pro nás také ten, který mě dal možnost poznat úžasnou dívku, udělat řidičák nebo vidět krásnou květinu. Bůh je nadčasoví a jen lidé potřebují časové rámce a vlastní kulturu.

Četba písma je nesmírně vzrušující. Je aktuální pro deset lidí sboru/farnosti ale každému ten stejný text sdělí něco úplně jiného, to způsobuje Boží duch a to je důvod, proč zde máme více než 3000 let písmo...

Písmo a dnešní svět

Bible, vznikala v určitých historických podmínkách. Kdybychom ji měli brát doslova, tak je zcela jistě knihou velmi nedokonalou, vědecky slabou a už dávno zastaralou.

Genesis 1. kapitola nám nechce říct nic o tom, zda byl první foton, nebo rostlina. Chce říci, že stvořitelem (dnes se jeví pravděpodobné, že velkého třesku), který dal prvotní impuls je Bůh.

Písmo neřeší za jak dlouho vznikal Země, protože pro lidi, kteří žili ve druhém tisíciletí před n.l. je asi těžko představitelných tisíc let, natož pět miliard. Písmo mluví jazykem kulturně-historicky podmíněným o věcech který se týkají samé podstaty lidského bytí a ta je i po celé trase vývoje člověka od eukariotických buněk, přes primáty po Homo sapiens sapiens provázen Bohem.

Mnohem komplikovanější diskuse by byla diskuse o tom, kdy můžeme mluvit o člověku, který má podle křesťanů duši. Snad, když se poprvé podíval na hvězdy a uvědomil si krásu toho kolem sebe...

Žádné komentáře:

Okomentovat