pondělí 6. března 2006

Pochopíme Písmo?

Asi je dobré si uvědomit, že Bible je nevyčerpatelnou studnicí Božího slova určeného lidem a že ji nemůžeme plně pochopit hned z několika důvodů:

Písmo svaté je kulturně podmíněné, je určeno pro určité lidi, s určitou mentalitou, životní situací a zkušeností, v určité době. Dnes jako středoevropané asi nemůžeme plně pochopit sílu židovské mystiky, znát všechny historické souvislosti (doporučuji se systematicky věnovat posledním deseti kapitolám Iz a zjistíme, že i věda je krátká). Ti lidé mysleli zcela jinak a asi řešili jiné problémy, než jestli Colu nebo Pepsi. Dnes je naprosto nepochopitelný třeba Jób - jak Bůh může nechat vyvraždit celou Jobovu rodinu, jen aby otec měl hlubší a krásnější vztah s Hospodinem? Dnes to prostě v době, kdy neexistuje trest smrti a války jdou mimo naši kotlinu asi nepochopíme, ale v té době? Všem bylo jasné o co zde jde, co tím autor chtěl říci... Prostě nejsme semité kolem roku nula, Bohu žel, Bohu dík...

Autorem Písma je člověk a ten do něj promítá své pocity, okamžité stavy, životní zkušenosti a sami dobře víme, že jen podle barvi hlasu můžeme rozdělit pohlazení po duši a hrubou nadávku. Co se asi stane po třech tisících letech?

Do hlavy spisovatele nevidíme a historii také dokonale nepochopíme, tak má cenu číst Bibli?! Určitě ano! Díky tomu, že je inspirováno Duchem Svatým. Právě tento faktor dělí Bibli od všech ostatních knih, je knihou života, radosti, utrpení, lásky, moudrosti, pokory, vzdoru, osobního setkání, smrti i odloučení. Je knihou živých, je určena pro nás, abychom podle ní žili, jednali, aby nám odpovídala na naše otázky: kde je Bůh? co jsem a kam směřuji? má můj život nějaký smysl? Podobně. Bible je stále aktuální a stále mladá a krásná, její síla je v tom, že stejně jako Bůh stojí mimo čas a prostor, ale v čase a prostoru se realizuje.

Dnes je tedy Písmo sice obestřeno oblakem mystického kouře, ale i tak můžeme objevovat stále nové a nové věci. Každý výklad je tedy vzrušující, protože míří po nových cestách k Bohu.

1 komentář:

  1. Lenka Jenderková20. listopadu 2006 v 6:25

    Ja jsem se chtela zeptat co to znamená ohledne biblickych priběhů: neprodej úděl za čočovici

    OdpovědětVymazat